Klubbens historia

Rättviks Golfklubb bildades den 14 januari 1954 av hotelldirektörerna för Siljansborg och Persborg, Britt Arpi och Nils Breile. De ville locka hit fler gäster på somrarna och hålla dem kvar längre på hösten.

Den första banan, som hade nio hål, var den 44:e i ordningen i Sverige och den första i Dalarna. Den invigdes den 27 maj 1959 av Prins Bertil (se bilden då han slog första slaget). Invigningsmåltiden avåts på Hotell Siljansborg hos klubbens ordförande Britt Arpi.

Klubben upptogs i Svenska Riksidrottsförbundet 9 juni 1954 och är medlem i Svenska Golfförbundet sedan april 1955.

Den 15 maj 1976 togs beslutet om en 18-håls bana. Den officiella invigningen skedde den 2 september under Rättviksveckan 1979, av operasångaren Rolf Björling.

Tanken på en golfby hade funnits länge och 1981 gick det från ord till handling. Då var de 15 lägenheterna färdiga att användas.

I början av nittio-talet gjordes ytterligare förbättring av banan. Då anlades stora grästees på banans alla 18 hål. Idag är det bevattning på hela banan och nya, funktionella lokaler har tagits i bruk. Maskinparken är i mycket gott skick vilket gör underhållet till ett nöje för våra banarbetare.

Vi arbetar hela tiden på att göra banan ännu bättre genom kontinuerligt underhåll och ombyggnad av greener och tillhörande områden. Så har vi t.ex ondulerat greenerna på hål 11, 12, 14, 6 samt utökat antalet bunkar – allt för att tillföra lite mera spänning i spelet.

Filer:
Rättviks Golfklubb - historiskt nedslag 1949-1959 av Georg Kittel
Rättviks Golfklubbs Historia av Lars Lindquist.pdfPrins Bertil

Prins Bertil