Amatören Pontus Nyholm vann Siljan Open

Vad sägs om två segrar på en golftour inom loppet av fyra dagar?
- Fantastiskt. Det är ju alltid kul att vinna, sa Pontus Nyholm, 20, från Gävle Golfklubb, sedan han vunnit Siljan Open på Rättviks golfbana.
Pontus vann före hemmaklubbens William Nygård, 23, som i gengäld belönades prispengarna avsedda för segraren, 16 000 kronor.

Årets Siljan Open måndag 6 och tisdag 7 augusti lockade 80 spelare. Tävlingen ingick i Future Series, nivån under Swedish Golf Tour.
Slutsegraren Pontus Nyholm vann lördag 4 augusti en annan tävling i serien, nämligen Bilmetro Gefle Open hemmabanan.
Formen i topp tydligen?
- Ja verkligen. Spelet stämde bra både i Gävle och här i Rättvik, konstaterade han.
Pontus har deltagit i Siljan Open flera gånger tidigare och han har även spelat många andra tävlingar på Rättviks golfbana.
- Jag älskar banan. Den är ju ganska smal och utmanande och med korta par 5 hål. Har faktiskt inte tänkt på att den inte har några hål med samma par efter varandra. Det måste vara ovanligt.
Pontus Nyholm ledde redan efter första dagens 18 hål på 63 slag, sju under banans par.
På andra plats då återfanns William Nygård, Rättviks GK och Kalle Andersson, Högbo GK på 66 slag och efter dem jagade främst ytterligare åtta spelare, som spelat första 18 hålen under par.
Pontus, William och Kalle gick ut i sista bollen på tisdagen då Pontus skaffade sig fem slags ledning före William efter fem spelade hål.
Men sen började Pontus svikta något, han treputtade för par på hål 8 och gjorde bogeys på hål 9 och hål 10. Samtidigt sköt William Nygård två par och en birdie på nämnda hål och plötsligt var han ett slag efter.
- Jag är glad att jag lyckades hitta spelet igen, sa Pontus, som höll huvudet kallt och kontrade med två raka birdies på hål 12 och hål 13 och därefter spelade resterande hål på par.
William Nygård gav dock inte slaget förlorat för efter en bogey på hål 16 gjorde han en eagle, två slag under par, på hål 17.
Det räckte för att bli ensam tvåa och därmed få största prispotten.
- Skoj. Jag är nöjd, förklarade proffsspelaren William, som vann 16 000 kronor, efter sin hittills bästa insats i år.
Pontus Nyholm pluggar och spelar golf på college i USA och måste vara amatör för att få behålla scholarship (stipendium).
- Har varit där ett år och har tre år kvar kvar. Jag spelar 10-12 tävlingar under ett läsår för skollaget. Jag åker tillbaka om två veckor, berättade Pontus.
Kalle Andersson från Högbo föll till en tionde plats medan en kvartett spelare delade tredjeplatsen, bland dem fjolårssegraren Nils Björling, Falun-Borlänge GK.
HANS BLOOM

Siljan Open resultat: 1) Pontus Nyholm, Gävle Golfklubb, Amatör, 131, 2) William Nygård, Rättviks Golfklubb, PGA, 133, 3) Ulf Elrud, Bro-Bålsta Golfklubb, Non Amateur, 134, 3) Nils Björling, Falun-Borlänge Golfklubb, PGA, 134, 3) Viktor Edin, Bro-Bålsta Golfklubb, PGA, 134, 3) Joel Wendin, Gävle Golfklubb, Amatör, 134, 3) Björn Pettersson, Djurgårdens Golfklubb, PGA, 134, 8) Oskar Bergqvist, Djurgårdens Golfklubb, PGA, 135, 8) Oliver Nexén, Gävle Golfklubb, Non Amateur, 135, 10) Andreas Grönkvist, Örebro City Golf & Country Club, PGA, 137, 10) Kalle Andersson, Högbo Golfklubb, PGA, 137.